Proposte Dedicate

Dalla data di sua fondazione fino a oggi Exenia Group srl ha collaborato a numerosi progetti nazionali ed europei, in più sono stati anche redatti sottoscritti e pubblicati numerosi articoli, in parte presentati in questo elenco.

Progetti finanziati precedentemente:

  • Community Program BRITE – EURAM III 1998 – 2000: “An Integrated Production System of Hyghly Purified Eicosapentaenoic Acid from Microalgae. Improvement of Photobioreactors and Dowstream Processing”.
  • 2000-2001: rigurdante il piano nazionale per la ricerca (PNR): “Extraction of active ingredients from photosynthetic microorganisms”.
  • 2002-2003: rigurdante il piano nazionale per la ricerca: “Finishing scraps of fish through the use of supercritical fluids for the concentration of EPA and DHA in fish oil extracted from fish meal”.
  • 2003-2004: diversi progetti riguardanti la legge 297 sulla ricerca nazionale, in accord con l’articolo 14: “Use of photosynthetic microorganisms in formulation of functional feed for fish farming”
  • 2006: “Pasteurization of tomato using carbon dioxide at supercritical state”.
  • 2006-2007: P.I.A.: “H.I.Tex Omega-3 – industrial project for omega-3 concentration in fish oil by supercritical fluids”.
  • 2007-2009: all’interno del progetto SFOP – Regione Puglia: “The use of vegetable extracts by means of supercritical fluids in the care of endemic fish diseases”.
  • 2007/2013: “Technical feasibility study for the development of a raw milk decontamination system, using supercritical fluids, dioxin and dioxin-like compounds: Dioxin-Free Milk”.
  • 2008-2011: in collaborazione con Regione Veneto e CNR Padova, Progetto Biotech III: “Biotechnology olive oil supplement and microalgae oil in diet of elderly”.
  • 2008-2011: Regione Veneto, progetto NABA, riguardante l’estrazione di sostanze bioattive da matrici vegetali.
  • 2010-2014: Progetto Eurotransbio ETB-2009-75: “BIOALGAL: Biological compounds obtained by microalgal innovative extraction process”.
  • 2011-2014: Industria 2015, progetto Made in Italy finanziato da Mise 00_378: “Functional food: vegetable meals for healty and active ingredients high biovailability “.
  • 2015-2016: Programma Operativo Regionale “Competitività regionale e occupazione” F.E.S.R. 2018-2020 – Nutracos – Trans-national project on industrial research and development – Manunet III funds POR FESR 2014/2020 title: Recycle raw materials for Innovative Food Supplement, Cosmetics or Medical Devices.
  • 2018-2020: Innovaecofood POR FESR 14-20 POLI_LINEA: “Eco-friendly innovation in the production of food from the outputs of the rise and wine supply chains”.
  • 2019-2022: Progema, Green Processes for Active Ingredient Extraction and Purification of crap and not Specialization area: Green Chemistry.

 

Alcune pubblicazioni e partecipazioni a congressi:

  • Benedetti L., Bertucco A. and Pallado P., “Formation of Biocompatible Polymer Microspheres for Controlled Drug Delivery by a Supercritical Anti-Solvent Technique”, presentato al terzo simposio internazionale Ingegneria Chimica e Alte Pressioni, Zurigo, 1996.
  • Pallado P., Bertucco A. and Vaccaro F., “Drugs Encapsulation Using a Compressed Gas Anti-Solvent Technique”, presentato al quarto Congresso Italiano sui Fluidi Supercritici e le loro Applicazioni, Capri, 1997.
  • “Polymers and Drugs with Supercritical CO2”, presentato al sesto simposio internazionale Ingegneria Chimica e Alte Pressioni, Karlsruhe, 1999.
  • Pettinello G., Bertucco A., Pallado P. and Stassi A., “Production of EPA–enriched mixtures by supercritical fluid chromatography”, presentato durante la quinta conferenza italiana sui fluidi supercritici e le loro applicazioni, 1999.
  • Claudio Colombo, Alessandro Mancin, Angelo Accossato, Alfonso Botto “Green technology made in Italy in extraction process from microalgae and plants” Articolo pubblicato sulla rivista “Intregratore Nutrizionale” 2014 n°17 pg 58-61.
  • De Vita D., Messore A., Toniolo C., Frezza C., Scipione L., Bertea C., Micera M., Di Sarno V.,

Pindinello I., Manfredini S., Roscilli P, Botto A., Simonetti G., Orekhova A., Costi R. and Di Santo R. “Towards a new application of Amaranth seed oil as an agent against Candida albicans”. Articolo in fase di revisione.